Beëdigd Vertaler 5 | Beëdigd Vertaalbureau

Wat is het Rbtv?

Het Rbtv is een register dat door Bureau Wbtv is opgericht om alle gekwalificeerde tolken en vertalers te registreren. In het Rbtv staan alleen vertalers en tolken ingeschreven die bevoegd zijn om in Nederland als beëdigd tolk en/of beëdigd vertaler werkzaam te zijn.

Tolken en vertalers die in het Rbtv zijn ingeschreven, voldoen aan bepaalde kwaliteits- en integriteitseisen. Om de kwaliteit van de tolken en vertalers te waarborgen, moeten tolken en vertalers daarnaast ook bewijzen dat zij zich voldoende bijscholen door middel van permanente educatie (PE).

Zo ben je verzekerd van een woordgetrouwe beëdigde vertaling.

Wat is Bureau Wbtv?

Bureau Wbtv is door de minister van Justitie en Veiligheid (JenV) belast met de uitvoering van de Wet beëdigde tolken en vertalers (Wbtv). Het bureau is onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand en beheert het Register voor beëdigde tolken en vertalers.

De belangrijkste bevoegdheden en handelingen van Bureau Wbtv benoemen we hieronder:

  • beleidsontwikkelingen;
  • beslissen op aanvraag tot inschrijving;
  • verstrekken van bewijs tot inschrijving met bron- en doeltalen;
  • verstrekken van informatie uit het register en de Uitwijklijst;
  • verstrekken van legimitatiebewijzen;
  • aanwijzen van instellingen en deskundigen die taal- en cultuurtoetsen mogen afnemen.
  • aanwijzen van opleidingen in het kader van PE;
  • doorhalen inschrijving en mededeling in Staatscourant;
  • instellen en wijzigen Klachtencommissie Wbtv;
  • registreren en behandelen van klachten.

Het bureau is daarnaast gesprekspartner voor diverse partijen uit de tolk- en vertaalbranche. Denk bijvoorbeeld aan opleidingsinstituten, afnemers van tolk- en vertaaldiensten, branche- en beroepsorganisaties, bemiddelaars in tolk- en vertaaldiensten en het ministerie van JenV. In diverse verbanden wordt met deze organisaties gesproken over de werking van de Wbtv in de praktijk en de behoeften en signalen uit het werkveld.

Wet beëdigde tolken en vertalers

De Wbtv verplicht bepaalde justitieafnemers (o.a. het OM, de politie en IND) om alleen tolken en vertalers in te zetten die staan geregistreerd in het Rbtv.

Het wetsvoorstel biedt daarnaast enkele waarborgen ten aanzien van de integriteit van beëdigde tolken en vertalers in de vorm van een eed, geheimhoudingsplicht, een klachten- en doorhalingsregeling.

Inschrijven Rbtv

Je moet aan bepaalde kwaliteits- en integriteitseisen voldoen om je als beëdigd vertaler in te kunnen schrijven in het Rbtv. Zo moet je je taalvaardigheid kunnen aantonen in zowel de bron- als doeltaal. Dit kun je aantonen als je bijvoorbeeld een vertaalopleiding gevolgd hebt op ten minste bachelorniveau of een Rbtv-vertaaltoets hebt gehaald op C1-niveau. Kennis van de taal en cultuur van het land van de bron- en doeltaal wordt ook meegewogen.

Beëdigde vertaling | Beëdigd Vertaalbureau

Pas wanneer het Rbtv het verzoek tot inschrijven goedkeurt, zal de vertaler officieel ingeschreven worden in het register. Daarna legt de vertaler een eed af bij de rechtbank, om zichzelf officieel beëdigd vertaler te mogen noemen. De inschrijving is vervolgens 5 jaar geldig en kan verlengd worden wanneer voldaan wordt aan eisen voor PE.

Tolken en vertalers die niet aan de eisen voldoen, omdat er voor hun taalcombinatie geen opleidingen en toetsen beschikbaar zijn, worden opgenomen op de zogenaamde Uitwijklijst.

Meer over de eisen van het Rbtv

Meer over de eisen van het Rbtv

Al onze beëdigde vertalers zijn ingeschreven in het Rbtv

Ben je op zoek naar een beëdigd vertaler? Zoek dan niet verder. Wij hebben altijd de juiste vertaler voor jou klaarstaan.

Bestel direct je beëdigde vertaling in onze webshop en ontvang binnen enkele werkdagen jouw vertaling.

Regelen | Beëdigd Vertaalbureau

Wij regelen alles voor je

Een beëdigd vertaler vinden voor jouw document kan een lange en ingewikkelde zoektocht zijn. Bovendien moet de vertaler beschikbaar, betaalbaar en betrouwbaar zijn. Beëdigd Vertaalbureau werkt met een enorm netwerk van professionele beëdigde vertalers. Wij weten dus precies wie bekwaam en beschikbaar is om jouw vertaling uit te voeren. Bovendien verzorgen wij al het financiële en administratieve regelwerk. Jij hoeft enkel de beëdigde vertaling te bestellen en alles wordt door ons geregeld!

Kwaliteit | Beëdigd Vertaalbureau

Kwaliteit

Bij Beëdigd Vertaalbureau word je geholpen door erkende professionals. Elke vertaler die door ons wordt ingezet, is beëdigd als vertaler voor de taalcombinatie die je nodig hebt. Je kunt er dus op vertrouwen dat de vertaling die je ontvangt een getrouwe weergave is van het origineel.

Tarieven | Beëdigd Vertaalbureau

Scherpe tarieven

Bij Beëdigd Vertaalbureau werken we met zeer scherpe tarieven per pagina. Onze tarieven zijn zo scherp doordat we met grote aantallen vertalingen werken en doordat we het bestelproces voor een belangrijk deel hebben geautomatiseerd. Door de efficiëntie van dit proces worden er geen onnodige kosten gemaakt, en dit merk je in de prijzen die je betaalt.

Veelgestelde vragen

Wat is een beëdigd vertaler? plus

Een beëdigd vertaler is een vertaler die staat ingeschreven in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv). Een beëdigd vertaler is beëdigd door een rechtbank. Om beëdigd vertaler te worden moet de vertaler aan een aantal kwaliteitseisen voldoen voor opleiding, werkervaring en integriteit. Ook moet de vertaler bijscholing doen om zijn of haar status als beëdigd vertaler te behouden.

Wat is een beëdigde vertaling? plus

Een beëdigde vertaling, ook wel een gewaarmerkte of gezworen vertaling genoemd, is een vertaling gemaakt door een beëdigd vertaler. Deze vertaler staat ingeschreven bij het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv) en is beëdigd door een rechtbank. Vertalingen van beëdigde vertalers zijn rechtsgeldig. Je schakelt dus een beëdigd vertaler in wanneer je op zoek bent naar een erkende vertaling van officiële documenten. Denk hierbij aan bewijsstukken voor een rechtbank, huwelijksaktes, statuten of geboorteaktes.

Kan ik ook een zakelijke aanvraag doen? plus

Jazeker! We werken bijvoorbeeld voor een groot aantal advocaten- en notariskantoren. Uiteraard is de werkwijze dan wat meer afgestemd op de behoefte van de zakelijke klant.