Wat is een beëdigde vertaling?

Er wordt door een buitenlandse instantie van je gevraagd om een beëdigde vertaling te leveren van een bepaald document. Of je hebt een buitenlands document waarvan je een beëdigde vertaling Nederlands nodig hebt om je ergens in te kunnen schrijven. Je vraagt je misschien af; ´Wat is een beëdigde vertaling? ´ Of; ´Is een normale vertaling niet voldoende? ´. Dat zijn goede vragen. We leggen je dit graag uit.

Een beëdigde vertaling is een vertaling die is uitgevoerd door een beëdigd vertaler. Dit soort vertalingen zijn woordgetrouwe vertalingen van bijvoorbeeld persoonlijke documenten, zoals een geboorteakte, diploma of een huwelijksakte. Wanneer je zulke officiële documenten wilt laten vertalen is een ´normale´ vertaling eigenlijk nooit voldoende. Je zult hiervoor moeten schakelen met een beëdigd vertaler.

Beëdigd Vertaler 4 | Beëdigd Vertaalbureau

Wat is een beëdigd vertaler?

Een beëdigd vertaler is iemand die beëdigde vertalingen maakt. Hij of zij maakt vertalingen van officiële documenten en moet ervoor zorgen dat de vertaling een correcte weergave is van het originele document. Een beëdigde vertaling kan alleen vertaald worden door beëdigde vertalers. Dit zijn vertalers die ingeschreven staan in het Register Beëdigde Tolken en Vertalers en beëdigd zijn door een rechtbank. Om ingeschreven te staan in het RBTV moeten beëdigde vertalers voldoen aan een aantal kwaliteitseisen, zodat jij er zeker van bent dat jouw beëdigde vertaling correct wordt vertaald.

Hoe vind ik een beëdigd vertaler?

Een beëdigd vertaler vinden kan in sommige situaties lastig zijn. Al helemaal wanneer je een beëdigde vertaling nodig hebt in een minder gebruikelijke taal, zoals bijvoorbeeld Koreaans, Somalisch of Grieks. Je kunt daarom altijd het beste schakelen met een gespecialiseerd vertaalbureau. Zij hebben de benodigde netwerken om de juiste professionele beëdigd vertaler voor je in te schakelen. In het geval dat je een beëdigde vertaling nodig hebt in een taal die op meerdere plekken in de wereld wordt gesproken, geef dan altijd aan in welk land je je beëdigde vertaling gaat gebruiken. Het kan namelijk zo zijn dat in twee landen waar dezelfde taal wordt gesproken, toch andere termen worden gebruikt voor bepaalde woorden.

Beëdigde vertalingen | Beëdigd Vertaalbureau

Hoe snel kan ik een beëdigde vertaling ontvangen?

De doorlooptijd van een beëdigde vertaling kan erg uiteenlopend zijn. Voor de ene taal zijn er meer vertalers beschikbaar dan voor de andere taal. Bovendien zul je in de meeste gevallen eerst een offerte moeten aanvragen op basis van de taal die je nodig hebt en het aantal pagina´s dat je wilt laten vertalen. Over het algemeen zal het minimaal 2 werkdagen duren voordat je een beëdigde vertaling ontvangt nadat je een offerte hebt goedgekeurd. Naarmate je document groter wordt dan zo'n 6 pagina's, zul je hier ook meer tijd voor moeten rekenen. Uiteraard kun je altijd vragen naar de mogelijkheden voor een spoedvertaling.

Hoe toon ik aan dat mijn vertaling een beëdigde vertaling is?

Een normale vertaling hoeft niet beëdigd te worden. Wanneer je de vertaling echter nodig hebt voor officiële instanties, zoals bijvoorbeeld de rechtbank, is een beëdiging van je vertaling vaak wel vereist. Je kunt een beëdigde vertaling herkennen aan de verklaring, handtekening en stempel van een beëdigd vertaler. Met deze verklaring geeft de vertaler aan dat je beëdigde vertaling naar waarheid is vertaald. Alle officiële instanties in Nederland accepteren een beëdigde vertaling van vertalers die in Nederland zijn beëdigd. Is je document nodig in een ander land? Dan kun je het document laten legaliseren bij de rechtbank door middel van een apostille. Zo zorg je ervoor dat je de beëdigde vertaling kunt gebruiken in officiële procedures, ook in het buitenland.

Bestel in 4 stappen je beëdigde vertaling

Bij Beëdigd Vertaalbureau nemen we je graag al je zorgen uit handen. Bij ons hoef je niet te wachten op een prijsopgave, maar kun je zelf direct je beëdigde vertaling bestellen.

Automatische offerte

Stap 1

Vul de bron- en doeltaal en het aantal pagina's van je document in voor een automatische offerte.

Upload je document(en)

Stap 2

Upload de documenten die beëdigd vertaald moeten worden.

Voer je persoonlijke gegevens in

Stap 3

Vul je gegevens en het adres in waar je vertaling naartoe wordt gezonden.

Reken direct af

Stap 4

Na je betaling gaan wij direct voor je aan de slag.